Авантура - гребеном Великог Крша

Авантура - гребеном Великог Крша21 Apr 05:00 - 22:00 - Niš
Планинарски клуб Железничар Ниш

Route

… нађи се на кичми једног успаваног кречњачког дива из доба креде ...

Велики крш (1148 мнв) је величанствени планински гребен који се налази на око 10 км од града Бора. Као један од јужних огранака, припада групи Карпатских планина у источној Србији. Према времену постанка спада у групу најстаријих планина у Србији.
Велики Kрш је формиран у облику уског и назубљеног кречњачког венца, који се простире у правцу северозапад - југоисток. Благе стране окренуте су југозападу, док се са друге стране налазе веома стрме, готово вертикалне литице. Дужина целе планине износи око 13 км.Планинарска тура целом дужином гребена Великог крша представља велики изазов, због веома каменитог неравног терена, константних силазака и успона, стеновитих детаља и пробијања кроз теже проходно растиње на већем делу стазе која није маркирана. На ову туру, дуж целог гребена могу поћи само изузетно кондиционо спремни и искусни планинари, спремни за неочекиване ситуације и могуће ноћење на гребену, обзиром да је време потребно за прелазак целог гребена у најбољем случају око 14 сати. Због свега поменутог, овом приликом нећемо ићи целим гребеном Великог Крша.

Друга опција за трекинг по Великом Кршу је прелазак половине гребена, до врха Стрелник (1065 мнв), који је последњи у низу врхова на вишем и атрактивнијем делу планине. Силазак са гребена, у овом случају је на половини планине, веома је стрм, а делом се прелази и каменити сипар. И за ову опцију је потребно поседовати изузетну психо-физичку кондицију и искуство, јер је само део ове стазе маркиран и иде по чистом „ножу“, док је немаркирани део стазе шумовити део гребена кроз који је потребно пробијање кроз густо растиње и то стазом која је са стрмим, готово вертикалним литицама са једне стране. На овој акцији ћемо пробати да пређемо овај део гребена јер, према информацијама са терена од планинара који су походили гребен Великог Крша, шумовити део стазе у последње две године није прошла ни једна група планинара. Уколико се покаже да то неће бити могуће ни сада, вратићемо се истом стазом, при чему ћемо сигурно попети највиши врха Велики Крш (1148мнв), врх Гора (1084 мнв) и стеновити врх (1093 мнв) који се налази на средини вишег дела гребена Великог Крша. За ову опцију ће водич извршити одабир планинара који ће кренути на стазу.
Без обзира на очекиване потешкоће, ова стаза је једна од најлепших и најизазовнијих на нашим просторима. У сваком тренутку се ужива у прелепим видицима који се пружају у свим правцима, а нарочито дуж гребена Великог Крша и у правцу Борског Стола. Те сцене су присутне у сваком тренутку на гребену, а стрме источне литице додатно појачавају утисак и налете адреналина.

Најлакша тура се изводи изласком на гребен до оближњег врха Велики Крш (1148мнв) и повратком на почетно место истом стазом. Са овог врха се види пола Србије и има се осећај као да се налазите изнад географске карте у природној величини! Ево шта о њему пише Јован Цвијић: “Хоризонт са њега спада у најраспрострањеније у Источној Србији. Он је за северни део Источне Србије оно, што је Ртањ за Јужни; Што је Сува планина за област Нишавску и Облик за област Ветернице.” Због тога се за неке врхове каже да су ниски, за неке да су високи, а овај - овај је узвишени.
Осим адреналина, планинари који крену на ову краћу стазу неће изгубити апсолутно ништа, а стаза је погодна за све планинаре.

САТНИЦА АКЦИЈЕ:
- 05:00 полазак испред улаза у Тврђаву
- 08:00 долазак на превој Цепе, припрема за успон
- 08:30 полазак на успон шумским путем ка врху гребена. Након око 800м, стаза скреће левo, постаје веома стрма и даље води кроз шуму директно ка врху гребена.
- 09:30 излазак на гребен и највиши врх Велики Крш и пауза
- 10:00 прва група планинара остаје на врху и након фотографисања и уживања на овом нестварном видиковцу, започиње силазак. Време до повратка друге групе ће се искористити за шетњу од превоја Цепе до споменика испод Стрелника, где ће сачекати другу групу планинара.
- 10:00 друга група планинара креће гребеном Великог Крша
- 12:15 долазак до шумовитог дела гребена и пауза
- 12:30 полазак ка врху Гора 1084 мнв и стеновитом врху (1093 мнв)
- 13:30 долазак до седла између врха Гора и суседног стеновитог врха, где се доноси одлука на основу ситуације на терену и психофизичког стања групе да ли се наставља до Стрелника, враћа истом стазом назад или спушта стазом низ литицу.
- 18:00 очекивани силазак или на превој Цепе или код споменика испод Стрелника, окупљање свих планинара
- 19:00 повратак за Ниш
- 22:00 очекивани долазак у Ниш

НАПОМЕНЕ ЗА СТАЗУ ГРЕБЕНОМ ВЕЛИКОГ КРША: Стаза је целом дужином и кондиционо и технички захтевна, са појединим опасним детаљима. Кретање отежава кречњачко камење које вири из траве па је у сваком тренутку неопходан опрез и добра планинарска обућа која пружа стабилан ослонац . Дубоке планинаске ципеле и дугачке панталоне су обавезне. Због веома тешког терена планинари би требало да буду у доброј психо-физичкој кондицији. Потребно је са собом имати доста воде (мин 2 литра). У ранцу, са собом понети: батеријски лампу са резервним батеријама, упаљач или шибице, астро-фолију, кабаницу, резервне пертле, прву помоћ, по могућности планинарски шлем и прусик… и остале "ситнице за преживљавање“.

ОПРЕМА ЗА ОБЕ СТАЗЕ: Опрема мора бити прилагођена пролећним условима на планини (опрема за кишно време, водонепропусна обућа, јакне или кабанице за кишу, вишеслојна одећу, камашне, капа, рукавице, планинарски штапови, батеријска лампа ...
Понети резервну одећу и обућу за после успона, која ће бити у превозу.

ХРАНА И ВОДА: Из ранца. Воде на стази нема, па је целу количину потребно понети од куће.

Цена акције је 1500 дин
(цена је подложна је корекцији у колико се не напуни возило)

Водичи – Јелена Цветковић, тел. 064/8330003 и Димитрије Сингулировић
Пријава уз обавезну уплату на састанцима клуба, средом од 19:00 у згради Спортског Савеза града Ниша улица Страхињића Бана 2а, или код водича, најкасније до среде 18.04.2018. године

НАПОМЕНА: Само чланови ПСС могу да учествују у акцији.

Организатор и водичи задржавају право промене плана акције у зависности од временских прилика или неких других непредвиђених околности.

ПЛАНИНАРИТЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ!© 2018 Siguez