Трем - успон са командом мешовите артиљеријске команде ВС

Трем - успон са командом мешовите артиљеријске команде ВС25 Apr 08:00 - 17:00 - Niš
Планинарски клуб Железничар Ниш

Route

Планинарски клуб Железничар организује заједнички успон на Трем са Мешовитом артиљеријском бригадом и Трећом бригадом Копнене војске.

Сува планина је планина у југоисточној Србији дуга 45 km, а широка 15 km, која у геолошком и географском смислу припада карпатско-балканској групи планина на самој граници са старијом Српско-македонском масом. Простире се правцем северозапад—југоисток у висинским зонама од 250 мнв до 1.810 мнв и почиње источно од Нишке Бање, а завршава се југозападно од Бабушнице у Лужничкој котлини кроз коју протиче река Лужница.Са северозападне и северне стране Сува планина се граничи реком Нишавом (око које се формирају Белопаланачка Острвичка и Нишка котлина), са источне стране Коритничком а са југоисточне и јужне стране Лужничком реком. Према западу планина се постепено спушта у Заплањску котлину, а према токовима Нишаве и Лужничке реке и околним дубоко спуштеним котлинама (Нишкој, Заплањској, Бабушничкој, Коритничкој, Белопаланачкој и Островичкој), најчешће стрмо, понегде окомито. Како су котлине, површи и околне планине знатно ниже од Суве планине, она је јасно издвојена и истакнута од других географских целина и видљива са свих страна и са велике даљине.
Обронци Суве планине припадају општинама: Нишка Бања, Гаџин Хан, Бела Паланка, Бабушница и Власотинце.
Сува планина се налази на југоистоку Србије, поред магистралног правца Београд—Ниш—Софија—Истанбул (или нишавско-маричке магистрале), удаљена 3 km од Нишке Бање, 17 km од Ниша и 256 km од Београда.

Стаза
Стаза иде правцем: излетиште Бојанине воде (890 мнв) – извориште Љубина чесма (1.100 мнв) – Девојачки гроб (1.311 мнв) – Трем (1.810 мнв) – Девојачки гроб (1.311 мнв) – извориште Љубина чесма (1.100 мнв) – излетиште Бојанине воде (890 мнв).

Успон: 920 мнв.
Укупна дужина стазе: у оба правца око 16 km.
Време хода (са паузама): око 6 сати.

План акције
Од ове године, поводом 23. априла Дана Војске Србије, прва заједничка акција Планинарског клуба Железничар Ниш са Мешовитом артиљеријском бригадом и Трећом бригадом Копнене војске.
Акција успона на врх Трем (1.810 мнв) планирана је за 25. април 2018. године (среда).

Почетак акције: 08,00 часова од излетишта Бојанине воде.
Након краћег задржавања на врху Трем и фотографисања, повратак до излетишта Бојанине воде.
На Бојаниним водама заједнички ручак–кувани војнички пасуљ (бесплатан и није потребно понети прибор за јело). Након ручка око 14,30 часова повратак за Ниш.

Потребна опрема
Планинарска опрема прилагођена временским условима.
Понети око 2 литра пијаће воде.

Организатор
Водич и организатор акције: Слободан Бане Васиљевић.
Контакт телефон: 065/974-0709.

На акцији се учествује на сопствену одговорност у складу са правилником о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности. Организатор задржава право измене термина одржавања акције о чему ће благовремено обавестити учеснике.© 2018 Siguez