VII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva

VII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva16 Jul 16:00 - 21 Jul 21:00 - Tavankut
Tavankut - misto di sunce grli Bačku

Route

VII. Seminar bunjevačkog stvaralastva

DETALJAN OPIS PROJEKTA
Sedmu godinu za redom u Tavankutu se organizira SEMINAR BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA. Seminar obuhvaća sljedeće teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula), tradicijske vještine - izrada predmeta od slame. Prijavljeni polaznici se opredjeljuju za jednu od ove četiri oblasti.
I. PLESNI SEMINAR
Polaznicima plesnog seminara prezentirat će se izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta, dječje igre. Ovogodišnja tema seminara biće žetveni običaj Dužijanca.
Polaznici će imati prigodu zaplesati i s nekima od plesača starijih generacijskih skupina, a ovaj vid izvan nastavne aktivnosti pokazao se kao jedan od posebno atraktivnih.Tijekom trajanja seminara svaku se večer održavaju kulturni programi poput tamburaških, folklornih, filmskih večeri.
Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame.
Na kraju seminara 22. Srpnja 2018.god. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati i u njemu sudjelovati. Ove se godine u Tavankutu proslavlja 90 godina od održavanja prve dužijance u Tavankutu (1928.-2018.).

II. TAMBURAŠKI SEMINAR
Na seminaru tamburaške glazbe obađivati će se: Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, a teme predavanja su: Tambura kao narodni instrument Bunjevaca, Tehnika sviranja na tamburi, Tamburaški orkestar, Dirigiranje i rad sa orkestrom, Tamburaška literatura s akcentom na bunjevačkim zapisima, Tamburaška partitura, Tamburaški instrumentarij.
III. OSNOVE IZRADE PREDMETA OD SLAME
Seminar osnova izrade predmeta od slame temelji se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame te na izradi perlica i suvenira. Polaznici će se moći upoznati i sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD «Matija Gubec» Tavankut.
IV. TRADICIJSKA GLAZBALA
Na predavanju o tradiciskim glazbalima obađuju se istrumenti koji se danas na terenu rijetko prakticiaju, a to su gajde i frula. Obrađivati će se osnove sviranja gajdi i frule te savladavanje tehnike sviranja odrđenih melodija.

Ciljna grupa sudionika seminara jesu: plesači, umjetnički voditelji, koreografi, asistenti, umjetnički vokalni voditelj, zborovođe, umjetnički instrumentalni voditelji, svirači, garderobijeri, osoblje administracije i logistike udruga, etnolozi, etnomuzikolozi, etnokoreolozi i drugi zainteresirani za bunjevačko tradicijsko nasljeđe koji žele posjetiti i boraviti nekoliko dana u sredini koja je njegova autentična lokacija.

Organizator: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, jedno od najstarijih društava na prostoru na kojem danas obitavaju Bunjevci, a koje želi u svoju sredinu pozvati, ugostiti i upoznati ljude koji se zanimaju za baštinu Bunjevaca. Projekt se održava uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Hrvatskog sabora kulture iz Zagreba .

Serminar su do sada financijski pomogli: Općina Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice te Hrvatsko nacionalno vijeće.© 2018 Siguez